Bölüm Tarihçesi

Prof.Dr. Halil İbrahim KARAKAŞ

Akdeniz Üniversitesi Matematik Bölümü, 1990 yılında 22 öğrenci ve Prof. Dr. Halil İbrahim KARAKAŞ ile akademik hayata başlamıştır. Matematik Bölümü’nün sağlam temellerle gelişiminde üstün çabaları ve yadsınamaz emekleri olan Prof. Dr. Halil İbrahim KARAKAŞ Matematik Bölümü’nün kurucu bölüm başkanıdır. 

Prof.Dr. Halil İbrahim KARAKAŞ, 1968 yılı Haziranı’nda Orta Doğu Teknik Üniversitesi Matematik Bölümü’nü bitirmiştir. Ord. Prof. Dr. Cahit Arf yönetiminde 1970 yılında Yüksek Lisans, 1974’te Doktora çalışmasını tamamlamıştır, sonuçlarını Crelle’s Journal’da yayınlamıştır.  Yüksek Lisans ve Doktora çalışmaları Cebirsel Fonksiyonlar Teorisi, Rieman-Roch teoremi ve Weierstrass noktaları üzerine olması yanında Halkalar ve Modüller üzerine araştırmalar yapmıştır.

1976 da Heidelberg Üniversitesi Matematik Enstitüsü’nde doktora sonrası çalışmalar yapmış, 1977 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Matematik Bölümü’ne dönmüş, 1979 yılında doçent ünvanını almıştır.  1982-1990 yolları arasında Ürdün Yarmuk Üniversitesi Matematik Bölüm’ünde dersler vermiştir. 1990 yılında Akdeniz Üniversitesi Matematik Bölümü’nde kurucu bölüm başkanı olarak göreve başlamıştır.  1990-2000 yılları arasında bölümümüzde görev almıştır. 

2008 yılında TÜBA Üniversite Ders Kitapları Telif ve Çeviri Eser Programı dahilinde ödül almış olan Cebir Dersleri isimli kitabı yanında, A first Course in Analytic Geometry, Introduction to Modern Mathematics, Sayılar Teorisinde İlginç Olimpiyat Problemleri ve Çözümleri, Analiz ve Cebirde ilginç Olimpiyat Problemleri ve Çözümleri, Analitik Geometri, Soyut cebire Giriş, Matematiğin Temelleri   adlı kitapları   yayınlanmıştır.

1998 yılında Akdeniz Üniversitesi Matematik Bölümü’nce yayınlanmasına karar verilen Matematik Dünyası dergisinin 3 yıl boyunca editörlüğünü yapmıştır.  1993 yılından itibaren Prof. Dr. İlham Aliyev ile birlikte, halen yapılan,  Ulusal Antalya Matematik Olimpiyatlarını başlatmıştır. Ulusal ve Uluslararası Çalıştaylar düzenleyerek hem yeni kurulan bölümümüzün hem de öğrencilerimizin ufkunu açmıştır.

Bölümümüzde, doktora ve yüksek lisans öğrencileri yetiştirmiştir. Doktora öğrencisi Nesrin Tutaş ve yüksek lisans öğrencileri, Sevda Sezer, Sinem Sezer, Ramazan Tınaztepe, Özlem Yılmazhan’dır.

Prof.Dr. Halil İbrahim KARAKAŞ, 2000 yılından itibaren Başkent Üniversitesi Bankacılık Bölüm Başkanı olarak görev yapmaktadır. 

Son dönemdeki çalışmalarında, Cahit Arf tarafından tanıtılan Arf numerik semigrupların parametrizasyonlarını geliştirmiştir.

Prof.Dr. Halil İbrahim KARAKAŞ, öğrencileri için daima önemli bir rol model olmuştur.  Hocamıza, bizlerin yetişmesi ve gelişimi için yaptığı katkılardan dolayı için gönülden teşekkür ediyor ve sevdikleriyle birlikte sağlıklı, mutlu bir ömür diliyoruz.

Kaynak: Karakaş H.İ, Cebir dersleri,   TÜBA,  2010.

.

Hazırlanıyor...
Eklenme tarihi :15.01.2024 14:19:57
Son güncelleme : 15.01.2024 15:59:44